Pieniä, mutta tärkeitä juttuja

Meidät löydät hallinnon puolelta – ja oikeastaan lähes kaikkialta muualtakin, jossa voit hallituslaiseen törmätä. Me ollaan ne, jotka hoitavat Konkurssin sihteerin ja rahastonhoitajan toimet. Suurin osa meidän hommista tehdään kokouksissa ja toimistolla katseilta piilossa. Meidän tehtävät varmistavat, että yhdistyksen toiminta tapahtuu sääntöjen ja lakien mukaan. Seuraavaksi me kerrotaan omin sanoin mitä oikeasti ollaan tehty hallituksessa.  

jarnajahilma

Jarna 

”Kuin monen muunkin tarina yleensä alkaa niin alkaa minunkin tarina tutoroinnista. Ekan vuoden jälkeen halusin tehdä jotain muutakin kuin päntätä kokeisiin ja opiskella normaalisti. Pari kamua oli jo Konkurssin hallituksessa ja sieltä vähän puhuttiin että haettaisiin uutta jengii. Eipä tarvinnut kauaa miettiä ko sitten menin syyskokoukseen – olin ajatellut ekaksi varapuheenjohtajan roolia, mutta Timo oli parempi ja mulle tuli aika luonnollisesti rahastonhoitajan hommat pestiksi. Tykkään rahasta ja niiden laskemisesta yllättävän paljon ja niitä hommia oon aikaisemminkin tehnyt. Takana ei kumminkaan ole muuta järjestöhommia silloin. Nyt on kaksikin, olen kanssa JAMKOn tutorvastaava tällä vuodella.

Rahastonhoitajan roolissa mä tarkkailen budjettia, tiliä – paljon meillä rahaa tällä hetkellä ja kuinka paljon sitä voidaan käyttää esim. uusiin tapahtumiin tai markkinointiin. Itseasiassa kaikki mikä liittyy rahaan liittyy muhun. Meikä hoitaa. Maksan laskuja, katson kassan kuntoon, tilitän rahat pankkiin.. Mitä näitä nyt on. Nyt oon kanssa päässyt miettimään tapahtumien järkkääjien kanssa raha-asiat, miten ne menee helpoiten eikä tuota tuskaa kellekkään. Aion myös tehdä tilinpäätöksen tälle vuodelle kun vuosi loppuu.

Muuta kivaa mitä teen niin oon yleensä koristelutiimissä – suunnittelu ja toteutus. Sekä sitten tietty lipunmyynnit, toimistovuorot.. Kokouksissa mulla on aina oma kohta missä meikä pääsee irrottelee sekä kerron selkeesti mielipiteeni asioihin. Iltakouluissa sama homma vähä rennommin.”

Hilma 

”Aloittaessani JAMKilla pari vuotta sitten, en kuvitellut lähteväni koulutusalajärjestötoimintaan mukaan, mutta tässä sitä nyt ollaan! Tutortoiminta tuntui enemmän omalta ja hainkin tutoriksi mun ensimmäisenä opiskeluvuotena. Muutaman tutun tutorkaverin kanssa tuli sitten lähdettyä Uusien iltaan ja siellä heräsi kiinnostus hakea vuoden 2016 hallitukseen. Sihteerinhommat kiinnosti alusta alkaen, mutta toimin ensin puoli vuotta varajäsenenä ja viime keväällä jatkoin hommia sihteerinä.

Sihteerinä kirjoitan ja tarkistan pöytäkirjat. Tässä neljäntoista hengen hallituksessa, desibelit voivat kokouksissa nousta aika korkeiksikin ja sihteerinä tärkeää on osata napata siitä kaikesta infosta se oleellinen pöytäkirjaan kirjattavaksi. Mä aina korostan kuuntelun tärkeyttä ja sihteerinä sitä tarvitaan. Ja jos en muuten ehdi sanoa sanottavaani kokouksissa kirjoittamisen lomassa, niin mä olen se, joka viittailee kesken kiivaimman keskustelun, tapansa siis kullakin saada sanottavansa sanotuksi.

Sihteeri toimii myös paljon oman pestinsä ulkopuolella ja auttaa muita hallituslaisia. Suurimmat jutut, joita olen ollut mukana toteuttamassa ovat olleet tämän syksyn haalaritilaukset ja VIP-illat. Välillä olen saattanut näkyä koululla myymässä lippuja meidän tapahtumiin tai promoamassa Konkurssia sekä TROLia luokissa tai ständillä.”

Huolimatta nimikkeistä, meidät löytää usein myös touhuamassa jos jonkinlaisessa hallitustapahtumassa. Hallituksessa toimiminen ei ole pelkästään yksinpuurtamista vaan me toimitaan yhdessä: ”yhden ongelma on kaikkien ongelma” –tyylillä. Koulutusalajärjestöissä pelkällä teoriatiedolla ei pärjää vaan jatkuvasti tehdään käytännössä. Hallituskauden aikana mokataan, onnistutaan ja ehkä jopa opitaan jotain. Me kannustetaan jokaista lähtemään mukaan ja samaan opiskeluista vielä enemmän irti!