Yhteishakublogi: Tiimiakatemia

Osa 2:

Toisessa osassa tutustutaan tiimiakatemian opiskelijoiden arkeen. Tiimiakatemia on elänyt elämäänsä eri muodoissa, muunmuassa liiketalouden kärkiopintoina josta se irtosi tulevaksi lukuvuodeksi jälleen omaksi linjakseen. Kirjoittajina tällä kertaa kaksi opiskelijaa, koska ensimmäisen vuoden tiimiakatemialaisia ei ole.

Kärkihausta tiimiakatemiaan.

Olen Ida ja opiskelen nyt ensimmäistä vuotta Tiimiakatemialla. Kävin ensiksi yhden vuoden liiketalouden perusopintoja, jonka jälkeen hain kärkihaussa Tiimiakatemialle. Minusta tosi moni kärkivaihtoehto kuulosti mielenkiintoiselta ja jätinkin hakemuksen lähettämisen viimeiseen päivään vaihtoehtoja miettiessäni. Kävin kuitenkin tutustumassa Tiimiakatemiaan kavereideni kanssa ennen kärkihaun päättymistä ja käynti sai minut vakuuttuneeksi Tiimiakatemaista. Täällä saisin opiskella siitä aiheesta, mistä milloinkin haluaisin ja mikä parasta, oppia itse tekemällä.

Viikkomme koostuvat projekteista, treeneistä sekä kirjojen luvusta. Treenit ovat kaksi kertaa viikossa, jossa mm. ideoimme, jaamme tieota ja edistämme tiimimme asioita yhdessä tiimiläistemme kanssa. Kirjoja luemme noin kaksikymmentä vuodessa. Ensimmäisenä vuonna perustimme osuuskuntamme, jonka kautta teemme projekteja ja keräämme rahaa. Valmistumisemme jälkeen lähdemmekin kerätyillä rahoilla maailmanympärysmatkalle tiimimme kanssa!

Tiimimme on tähän mennessä tehnyt monenlaisia projekteja. Olemme esimerkiksi tehneet markkinointia eri yrityksille, myyneet kausikortteja, järjestäneet tapahtuman ja tehneet tarjousjoulukalenterin. Tällä hetkellä yksi isoimmista jutuista on Budapestin reissu huhtikuun alussa, jonka ohessa otamme markkinointimateriaalia sekä päivitämme somea muutamalle eri yritykselle.

Ehdottomasti parhaat asiat Tiimiakatemialla on yhteishenki, tekemällä oppiminen sekä vapaus tehdä mitä haluaa. Olen erittäin tyytyväinen valinnastani hakea Tiimiakatemialle. Täällä oppiminen on ollut mukavaa ja projektien teko on antanut minulle huimasti itsevarmuutta ja innostusta tulevaisuutta varten!

  • Ida, toisen vuoden tiimiakatemian opiskelija

Terveisiä Tiimiakatemialta!

Elämänkerta kolmannen vuoden tiimiakatemialaiselta

Miä oon Iiris, kolmannen vuoden tiimiyrittäjä Osuuskunta Globaattorista. Mun on tarkotus valmistua tän vuoden joulukuussa, ja nyt kerron teille vähän mun taipaleesta Tiimiakatemialla näin yhteishakujen alla!

Syksy 2015 – kevät 2016

Miä hain JAMKiin Tiimiakatemian takia, ja pääsinkin sisään heti lukiosta suoraan. Ensimmäinen vuosi käytiin perusopintoja Rajakadulla ja itseasiassa me myös perustettiin osuuskunnat heti ekana syksynä. Näin ei kuitenkaan enää menetellä, vaan eka vuosi on kokonaan perusopintoja. Oli nimittäin sen verran sekava eka vuosi silloin meillä, että parempi niin.

Perustettiin siis Osuuskunta Globaattori, johon kuului silloin 13 henkilöä. Ikähaarukka vaihteli 19-reilu 50 vuoden välillä, ja taustat olivat myös tosi erilaisia. Se tuntu aluksi vähän oudolta, koska lukiossa olin tottunut samanikäsiin tyyppeihin. Mutta tää seikka oli loppujen lopuksi vaan silmiä avaava juttu!

Kesä 2016

Mulla ei ollut siis mitään ihmeellistä osaamista pohjana tai yritysideaakaan, mitä lähteä jahtaamaan Tiimiakatemialle päästyä. Kuitenkin ensimmäinen vuosi perusopintoja vierähti nopeasti, ja siirryin kokonaan Tiimiakatemialle, Piippukadulle. Ensimmäisen kesän olin Vohvelssonilla satamassa paistamassa vohveleita, joka oli silloisten vanhempien tiimiyrittäjien projekti. Se oli kuitenkin suurilta osin vaan normaaleja työvuoroja, ei niinkään päästy vaikuttamaan itse liiketoimintaan.

Kesän aikana kävi ilmi, että kesäprojekti MARU Second Hand etsi jatkajia, josta innostuin ihan älyttömästi. MARU Second Hand oli siis naisten second hand -vaatekauppa. Mulla ei kuitenkaan ollut ketään meidän tiimiläistä tai edes samaan aikaan aloittanutta, joka olisi innostunut samalla lailla. Löysin itseni loppujen lopuksi kahden vanhemman tiimiyrittäjän kanssa miettimässä, millä keinoin saadaan tää projekti itsellemme. Muitakin innostuneita nimittäin löytyi.

Syksy 2016 – kesä 2017

Ja niin kesä vaihtui syksyksi ja löysin itseni MARUn parista. Toimin markkinointipäällikkönä ja myöhemmin kokeilin siipiäni vähän talouden parissa. Meillä oli siis kivijalkakauppa ensin kävelykadulla ja sittemmin kauppakeskus Forumissa. Me pyöritettiin kolmen hengen voimin (plus muutaman harjoittelijan) ihan oikeaa vaatekauppaa. Pyöritettiin kauppaa vuoden ajan, ja se vuosi oli todellinen kokemus. Opin niin paljon markkinoinnista, kuvien ottamisesta, asiakaspalvelusta, tiimityöskentelystä, johtamisesta ja liiketoiminnan pyörittämisestä, ettei sitä voi missään muualla oppia. Kyseisen vuoden aikana luin samaan aikaan mun työnkuvaan liittyviä kirjoja, joista ammensin teoriaa heti käytäntöön.

Samaan aikaan MARUn kanssa alkoi perusopintojen jälkeen kunnon tiimitoiminta. Me nähtiin (ja nähdään edelleen) tiimin eli osuuskunnan kesken kahdesti viikossa, 4 tuntia kerrallaan. Näitä sessioita myö kutsutaan treeneiksi, ja siellä käydään läpi kaikkia tiimille ajankohtaisia asioita: asiakkaita, projekteja, taloutta, omaa kehitystä, talon yhteisiä asioita…

Iso osa Tiimiakatemiaa tiimin treenien ja projektien lisäksi on kirjat. Niitä luetaan aina tietyn verran joka lukuvuosi, ja kirjan opit reflektioidaan esseiksi esseepankkiin (http://esseepankki.tiimiakatemia.fi/).

Ensimmäisen lukukauden kävin Tiimiakatemialta käsin myös muutamilla kielikursseilla Rajakadulla, sillä halusin ylläpitää venäjän taitoa yllä. Näiden kahden yhdistäminen sujui oikein hyvin.

Syksy 2017 

Kun MARU oli ohi, elettiinkin jo syksyä 2017. MARU oli täyttänyt melkein mun päivät, ja nyt oli edessä jotain ihan muuta. Tiimiakatemialla on synttärit joka vuoden tammikuussa, ja olinkin hypännyt jo kesän aikana tähän projektiryhmään. Tiimiakatemia täyttää vuonna 2018 25 vuotta, jonka takia synttäreistä tuli isommat kun yleensä. Me lähdettiin rakentamaan synttäreitä kolmen hengen kokoonpanolla, jossa mun rooli oli olla ohjelma- ja yhteistyökumppanivastaava.

Synttäreiden lisäksi olin toiminut aikasempina vuosina Tiimiakatemia Magazinen päätoimittajana, jonka takia lähdimme suunnittelemaan toisen tiimiyrittäjän kanssa lehden tekemistä juhlavuoden kunniaksi. Lehti vaihtuikin pian ideaan kirjasta, jota aloimme kirjoittaa kolmen hengen projektiryhmän voimin. Yksi meistä taittoi kirjan ja muuten kirjoitimme juttuja. Aikataulu oli melko tiukka, sillä tähtäsimme kirjan julkistamisen Tiimiakatemian synttäreiden kanssa samaan aikaan, 20.1.2018.

Kevät 2018

Vuosi vaihtui, ja synttärit sekä kirjan julkaiseminen tapahtuivat. Kirja oli jätetty painoon jo ennen joulua aikamoisen rutistuksen jälkeen. Painos tuli Tiimiakatemian synttäriviikolla meille, jonka jälkeen sitä on myyty eri kanavia käyttäen. Vieläkin homma on kesken, ja markkinointia jatketaan.

Synttäreiden yhteistyökumppaneita oli tavoitettu yhdessä muutaman muun tiimiyrittäjän voimin aika hyvin, sillä lopullinen summa sieltä oli lähes 20 000 euroa. Sen lisäksi saatiin tapahtumaan osallistujia yli 300 henkeä, joista noin neljäsosa oli ulkomailta, muista Tiimiakatemioista. Saatiin tosi hyvää palautetta, ja projekti onnistuneesti päätökseen.

Erilaisista projekteista, onnistumisista, sattumuksista, epäonnistumisista ja opeista voisi varmaan kirjottaa kokonaisen kirjan, tässä vain pintaraapaisu niistä!

Tulevaisuus

Olen löytänyt itseni sisällöntuotannon: kirjoitamisen, hakukoneoptimoinnin, kuvien ja visualisointien parista, jota varten on kuljettu koko tämä 2,5 vuoden polku. Nyt aion kartuttaa osaamistani tällä saralla ja hankin projekteja tähän liittyen. Olen nyt esimerkiksi markkinointivastaavana yhdessä verkkokauppa-projektissa ja etsin aihetta opinnäytetyölle näiden asioiden parissa.

Huh, kiitos kun jaksoit lukea! Jokaisen tie Tiimiakatemialla on tosi erilainen, mutta tässä mun oma näin kiteytettynä. Olen löytänyt juttuja, joita haluan tehdä ja toisaalta niitä, minkä parissa en enää halua jatkaa. Myös ihmisenä olen kasvanut ison harppauksen ja lopulta tainnut myös löytää suunnan tulevaisuudelle. Mua jopa vähän harmittaa, että tää matka Tiimiakatemialla päättyy, mutta onneksi pääsee tiimin kanssa sitten maailmanympärysmatkalle! Siihen päättyy lähes jokaisen tiimiyrittäjän taival täällä.

Jos ilmenee jotain kysyttävää, vastailen mieluusti. Mut löytää esimerkiksi Facebookista (Iiris Nokka) ja voi mulle viestiäkin laittaa 050 540 3390. Musitakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Tervetuloa tutustumaan meille!