Konkurssin sitsiohje

Sitseillä on pitkät perinteet etenkin yliopistojen keskuudessa ja viime vuosina ne ovat alkaneet yleistyä myös ammattikorkeakouluissa. Tämän vuoksi myös Konkurssi on sitsannut jo useamman vuoden ajan. Yksi tärkeimmistä säännöistä sitseillä on pitää hauskaa ja tutustua uusiin ihmisiin, kaikesta muusta selviää kyllä kuuntelemalla toasteja ja noudattamalla peruskäytöstapoja!

Muutama vinkki! Saavu sitseille ajoissa, teeman mukaan pukeutuneena, etsi paikkasi istumakartasta seinältä ja mene paikallesi tuolin taakse seisomaan. Juomat odottavat jo pöydällä paikallasi, mutta niitä pääsee maistelemaan vasta, kun ohjelma alkaa ja toastit saapuvat estradille. Muista käydä vessassa ja laita kännykkä äänettömälle taskuun/laukkuun. Kohteliaat käytöstavat ovat tärkeä osa sitsejä, joten esittäydy vierustovereillesi ja harrasta mukavaa jutustelua vapaasti ennen tapahtuman alkua.
Kun toastit saapuvat sitsikansan eteen, ohjelma ja hauskanpito voi alkaa! Noudata ohjeita ja nauti! Nähdään sitseillä!

Konkurssin sitsien säännöt:

1. Sitseille tulee pukeutua teeman mukaisella tavalla.

2. Sitseiltä ei saa myöhästyä.

3. Pöytään istutaan vasta toastmasterin luvalla.

4. Sitseillä toastmasterin sana on laki. Toastmasterin ollessa äänessä, kaikki muut hiljenevät kuuntelemaan hänen antamiaan ohjeita, joita juhlijoiden tulee noudattaa tinkimättömästi.

5. Pöydästä ei saa nousta ilman toastmasterin lupaa. Toastmaster antaa luvan poistumiseen sekä määrää tauot ja niiden kestot.

6. Sitseillä käyttäydytään kohteliaasti, etenkin omaa pöytäaveciaan kohtaan.

7. Puheenvuoroa (esimerkiksi laulutoiveen esittämistä varten) pyydetään viittaamalla. Puheenvuoron saatuaan noustaan ylös ja esittäydytään toastmastereiden toivomalla tavalla muille.

8. Skoolaus sujuu seuraavasti. Miehet skoolaavat ensin oikealle, sitten vasemmalle ja viimeiseksi eteen. Naiset vasemmalle, sitten oikealle ja viimeiseksi eteen. Laseja ei kilistetä ja skoolatessa katsotaan vierustoveria silmiin. Ainakin ensimmäinen snapsi juodaan kerralla loppuun.

9. Haastettaessa noustaan seisomaan ja vastataan haasteeseen laululla tai muulla esityksellä. Haasteen voi esittää huutamalla esimerkiksi ”Vi vill ha tutorit/tursaat/Konkurssi på bordet..”

10. Säkeistöjen välissä voidaan käyttää ns. välihuudahduksia nostattamaan tunnelmaa. Näitä tulee kuitenkin käyttää kohtuudella ja ainoastaan säkeistön päätyttyä. ”Mellansup”= huikka juomasta ilman skoolausta, ”Tempo” = nopeuttaa hieman laulun tahtia, ”Omstart” = säkeistö tai koko laulu aloitetaan alusta

11. Sitseillä suosionosoituksia ei anneta käsiä yhteen taputtamalla. Suosionosoituksia voi antaa hakkaamalla kämmeniä pöytään kohtuullisella voimakkuudella.

12. Sääntöjen rikkomisesta seuraa toastmasterin määrittelemä rangaistus.